Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Rychlá objednávka

Okurka nakládačka hruboostná NAJADA F1

Odrůda s hrubou bradavičnatostí - kolekce DO NÁDOB - raná, středně vzrůstná hruboostná partenokarpická nakládačka, která kvete čistě samičími květy. Plody jsou štíhlé, velmi dlouhé (10–14 cm) a tupě zakončené. 

 

Zobraz detailní popis
Kód produktu: ZCS0423402 Kód výrobce: 8590396234001
44,00 Kč s DPH
39,29 Kč bez DPH
Skladem méně než 5 ks
Ks

Specifikační body

  • Výsev do skleníku: IV.-V.
  • Výsev do záhonu: V.-VI.
  • Spon: 80-120 x 20 cm 
  • Sklizeň: VI-X.

Detailní popis

Právě tyto šťavnaté, chutné dlouhé plody byly  impulsem ve šlechtění, kdy vznikl nový termín - salátová nakládačka. První salátová nakládačka NAJADA F1 svým habitem i způsobem pěstování dobře prosperuje v nádobách.


Odrůda dobře odolává výkyvům počasí a je vysoce tolerantní k plísni okurkové. Zároveň je ale také ideální pro polní pěstování a pěstování ve fóliovnících při využití VERTICO systému.


Jedna zajímavost  – na Blízkém východě a v části Ruska a Běloruska se právě tento typ okurek nakládaček používá jako lahůdkové salátové okurky s typickou okurkovou chutí. Na Blízkém východě se totiž klasické salátové okurky vůbec nepěstují.


Jak pěstovat okurky nakladačky:

  1. Vyžadují hluboké propustné půdy, bohaté na humus i živiny a slunečné stanoviště chráněné před větrem. Nedaří se jim v těžkých, studených a zamokřených půdách.
  2. Osivo okurek nakládaček vyséváme od května do června do dobře připravené půdy obohacené o kompost.
  3. Při setí má být půda teplá alespoň 15 °C, potom semena vyklíčí do cca deseti dnů.
  4. Pěstovat je můžeme i ze sadby. Vždy dvě až tři semena vysejeme do větších květináčků asi měsíc před plánovanou výsadbou na záhon.
  5. Pro optimální vývoj plodů je nutná pravidelná a dostatečná zálivka od vzcházení až do konce nasazování plodů. Zaléváme dvakrát až třikrát týdně.
  6. Při teplotách pod 18°C je zálivka zbytečná. Voda by také neměla být výrazně chladnější, než je teplota půdy.
  7. Nejvhodnější je zálivka podmokem. Ve vzdálenost asi 20 cm od řádku rostlin uděláme mělkou rýhu, do které vodu napustíme.
  8. Nakládačky jsou náročné na hnojení, a to zejména v období nasazování plodů. Používáme speciální hnojivo na plodovou zeleninu.
  9. Okurky nakládačky sklízíme ve dvou až třídenních intervalech. Období sklizně trvá obvykle asi tři až šest týdnů. Jeho délku ovlivňuje počasí, zdravotní stav porostu, postupný výsev a také zvolená odrůda.
  10. Sesbírané okurky hned zpracujeme, vydrží jen dva tři dny, potom vadnou a kazí se. Je dobré hned po sklizni okurky roztřídit podle velikosti – malé zavaříme jako klasické nakládačky, z těch větších připravíme rychlokvašky.

 

Obsah balení

  • Sáček 1,5 g