Okurka nakládačka hruboostná NAJADA F1
Odrůda s hrubou bradavičnatostí - kolekce DO NÁDOB - raná, středně vzrůstná hruboostná partenokarpická nakládačka, která kvete čistě samičími květy. Plody jsou štíhlé, velmi dlouhé (10–14 cm) a tupě zakončené.
Specifikační body
- Výsev do skleníku: IV.-V.
- Výsev do záhonu: V.-VI.
- Spon: 80-120 x 20 cm
- Sklizeň: VI-X.
Detailní popis
Právě tyto šťavnaté, chutné dlouhé plody byly impulsem ve šlechtění, kdy vznikl nový termín - salátová nakládačka. První salátová nakládačka NAJADA F1 svým habitem i způsobem pěstování dobře prosperuje v nádobách.
Odrůda dobře odolává výkyvům počasí a je vysoce tolerantní k plísni okurkové. Zároveň je ale také ideální pro polní pěstování a pěstování ve fóliovnících při využití VERTICO systému.
Jedna zajímavost – na Blízkém východě a v části Ruska a Běloruska se právě tento typ okurek nakládaček používá jako lahůdkové salátové okurky s typickou okurkovou chutí. Na Blízkém východě se totiž klasické salátové okurky vůbec nepěstují.
Jak pěstovat okurky nakladačky:
- Vyžadují hluboké propustné půdy, bohaté na humus i živiny a slunečné stanoviště chráněné před větrem. Nedaří se jim v těžkých, studených a zamokřených půdách.
- Osivo okurek nakládaček vyséváme od května do června do dobře připravené půdy obohacené o kompost.
- Při setí má být půda teplá alespoň 15 °C, potom semena vyklíčí do cca deseti dnů.
- Pěstovat je můžeme i ze sadby. Vždy dvě až tři semena vysejeme do větších květináčků asi měsíc před plánovanou výsadbou na záhon.
- Pro optimální vývoj plodů je nutná pravidelná a dostatečná zálivka od vzcházení až do konce nasazování plodů. Zaléváme dvakrát až třikrát týdně.
- Při teplotách pod 18°C je zálivka zbytečná. Voda by také neměla být výrazně chladnější, než je teplota půdy.
- Nejvhodnější je zálivka podmokem. Ve vzdálenost asi 20 cm od řádku rostlin uděláme mělkou rýhu, do které vodu napustíme.
- Nakládačky jsou náročné na hnojení, a to zejména v období nasazování plodů. Používáme speciální hnojivo na plodovou zeleninu.
- Okurky nakládačky sklízíme ve dvou až třídenních intervalech. Období sklizně trvá obvykle asi tři až šest týdnů. Jeho délku ovlivňuje počasí, zdravotní stav porostu, postupný výsev a také zvolená odrůda.
- Sesbírané okurky hned zpracujeme, vydrží jen dva tři dny, potom vadnou a kazí se. Je dobré hned po sklizni okurky roztřídit podle velikosti – malé zavaříme jako klasické nakládačky, z těch větších připravíme rychlokvašky.
Obsah balení
- Sáček 1,5 g
Příslušenství
Alternativy
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!