Šťovík zahradní
Na pěstování nenáročná trvalka. Šťovík má podobné využití jako špenát, v listech se nachází provitamin A, vitamin C, bílkoviny a minerální látky. Použití do salátů, omáček, polévek i pomazánek.
Specifikační body
- Výsev do záhonu: VIII.-IX.
- Spon: 20-25 x 30 cm
- Sklizeň: IV.-V. + VI.-IX.
Detailní popis
Na pěstování nenáročná trvalka, které se dobře daří v půdách hlubokých, nevysychavých a zásobených živinami. Lze ji pěstovat i na mírně zastíněných místech. Vysévejte přímo na pozemek do řádků vzdálených 30 – 40 cm a po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 20–25 cm. Sklizeň je možno započít v době, kdy mají rostliny 4–5 listů, ty se řežou nebo pozorně trhají, aby se nepoškodil pupen v úžlabí. Sklizeň je možná každé 3–4 týdny, listy jsou nejjemnější od dubna do května. Jakmile se objeví květní stonky, včas je vylámeme, čímž podpoříme růst nových listů a prodloužíme sklizňové období. Šťovík spolehlivě přezimuje, na jednom místě lze rostliny ponechat tři až pět let.
Využití: Konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků. Šťovík má podobnou biologickou hodnotu jako špenát, v listech se rovněž nachází provitamin A, vitamin C, bílkoviny a minerální látky. Prioritní je konzumace syrových listů ve formě různých osvěžujících salátů, lze z něj připravit i jarní polévky. Výborné je rovněž maso obalené listy šťovíku a zapečené. Další použití je možné jako dochucovadlo do omáček či pomazánek.
Obsah balení
- Sáček 0,8 g
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!