Jak používat granulovaná hnojiva
Každé hnojivo svědčí plodinám a rostlinám v jiném směru. Jak používat granulovaná hnojiva, vám poradíme na našem e-shopu.
Každé hnojivo svědčí plodinám a rostlinám v jiném směru. Některá podporují zrání plodů a květů a některá zase zvýší tvorbu cukrů v plodu a klíčivost semen. Každé hnojivo přitom obsahuje jiné látky. Poradíme vám, na co která granulovaná hnojiva využívat a pro které plodiny jsou vhodná.
Jak používat draselnou sůl
Plodiny příznivě reagující na chloridy – krmná řepa, celer, mangold. Zde je vhodné použít přednostně chloridovou formu, tedy 60% draselnou sůl.
Plodiny, které chloridy snesou – chřest, košťáloviny pro podzimní a zimní sklizeň, červená řepa a rebarbora, trávníky a jetelotrávy. Lze použít opět 60% draselnou sůl.
Jak používat síran draselný
Toto hnojivo využijete pro plodiny velmi citlivé na chloridy jako červený rybíz, angrešt, jahody, ostružiny, borůvky, peckoviny, hlavně třešně, fazole, okurky, melouny, paprika, cibule, salát, raná zelenina, všechny kultury pěstované pod sklem, konifery, květiny, okrasné rostliny, semenáčky a mladé výsevy. Zde vám doporučujeme využívat pouze síran draselný. Ten můžete používat i pro citlivý trávník.
Pokud i přes výše uvedené informace chcete použít chloridovou formu, tedy draselnou sůl, pro citlivé rostliny je třeba tyto rostliny hnojit na podzim. Chlór se tak přes zimu vyplaví do spodiny a nemůže nepříznivě ovlivňovat rostliny v době vegetace.
Použití síranu draselného a draselné soli na podzim
Těmito hnojivy ošetřujte na podzim hlavně plodiny středně citlivé na chloridy – slunečnice, vinná réva, jádrové ovoce, černý rybíz, rajčata, ředkvičky, rané košťáloviny, hrách, špenát, karotka, ředkev, brambory. Draselnou sůl pro tyto plodiny můžete použít jak na podzim, tak i koncem zimy. Pro tento účel je však vhodnější síran draselný.
Pro jaké rostliny se používá superfosfát
Superfosfát využijete pro všechny plodiny na všech půdách při hnojení na jaro a podzim.
Superfosfát je vhodný na plodiny a rostliny jako vinná réva, ovoce, zelenina, kukuřice, ovocné stromy, keře, luštěniny, brambory i další.