Slámové víno Rulandské šedé 2004 0,35 l
Jakostní víno s přívlastkem, sladké. Víno pochází z vinařské oblasti Morava, vinařské podoblasti Velkopavlovická, obec Žabčice, viniční trať Koválov. Alkohol 11%. Slámové víno je vhodné jako aperitiv nebo digestiv, k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů. Vhodné jako dárek.
Detailní popis
Ocenění:
- Zlatá medaile Muvina Prešov
- Zlatá medaile Vinofest Bratislava 2006
- Zlatá medaile Festwine Brno 2006
- Stříbrná medaile Pardubický festival vína 2006
- Stříbrná medaile Vinoforum Modrá 2006
- Stříbrná medaile Vinoforum Pardubice 2007
- Stříbrná medaile Selection Brussels – Barcelona
- Stříbrná medaile AWC Viena 2007 Víno oceněno zlatou medailí na FESTWINE 2006
- Salon vin ČR 2006-2007
- Champion 2006
- 2007 Velkopavlovická oblast
- Champion Grand Prix Austerlitz
- Champion 2006 Česko - slovenská liga
Výroba slámového vína
K výrobě se používají vyzrálé hrozny (většinou s cukernatostí přes 21° normalizovaného moštoměru) sklizené na přelomu října a listopadu. Hrozny musejí být minimálně po dobu tří měsíců umístěné na slámě, rákosu nebo volně zavěšené. Průběžně je nutné víno kontrolovat a odstraňovat poškozené bobule tak, aby se předešlo hnilobě, která představuje jedno z největších rizik výroby. Během tří měsíců se odpaří podstatná část vody a podíl cukru dosáhne zhruba 20% hmotnosti (bobule v tomto stádiu připomínají rozinky). Výlisnost seschlých hroznů je nízká a obvykle nepřekračuje 20% (zhruba 4x méně než u běžných vín).
Z důvodu vysokého obsahu cukru vyžaduje kvasný proces specifický přístup. K zakvašování je třeba použít specifických kvasinek, mošt se nesíří, kvašení je pomalejší, probíhá za vyšší teploty a častějšího promíchávání. Kvašení je obvykle zastaveno v okamžiku, kdy je dosaženo zhruba 10% alkoholu (tím se zbytkový cukr dostane ke 200 gramům na litr).
Slámové víno se obvykle školí 1-2 roky v dřevěných sudech a nakonec se stáčí do skleněných lahví o objemu 0,2; 0,35 nebo 0,38 litru. Pokud jsou pro výrobu použity odrůdy vhodné k archivaci, vydrží víno i desítky let.
Slámová vína mají vysoký obsah přírodního zbytkového cukru, vysoký extrakt, nižší obsah alkoholu a plnou chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu.
Nejčastějšími odrůdami pro výrobu slámového jsou:
- Ryzlink rýnský
- Ryzlink vlašský
- Veltlínské zelené
- Tramín červený
- Rulandské šedé
- Frankovka
- Cabernet Sauvignon
- Neuburské
Prodej vína a dalších alkoholických nápojů je možný pouze osobám,
které nejsou mladší 18ti let, viz zákon č.379/2005 Sb.
Plnoletost je ověřována.
Obsah balení
- Skleněná lahev, výška 35 cm, průměr 5 cm
- Obsah 0,35 ml
- Baleno v dárkové kartonové krabičce 37 x 7 x 5,5 cm
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!