Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Rychlá objednávka

Slámové víno Rulandské šedé 2004 0,35 l

Jakostní víno s přívlastkem, sladké. Víno pochází z vinařské oblasti Morava, vinařské podoblasti Velkopavlovická, obec Žabčice, viniční trať Koválov. Alkohol 11%. Slámové víno je vhodné jako aperitiv nebo digestiv, k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů. Vhodné jako dárek.

Zobraz detailní popis
Kód produktu: SVRUSE04035
690,00 Kč s DPH
570,25 Kč bez DPH
Ks

Detailní popis

Ocenění:

  • Zlatá medaile Muvina Prešov
  • Zlatá medaile Vinofest Bratislava 2006
  • Zlatá medaile Festwine Brno 2006

  • Stříbrná medaile Pardubický festival vína 2006
  • Stříbrná medaile Vinoforum Modrá 2006
  • Stříbrná medaile Vinoforum Pardubice 2007
  • Stříbrná medaile Selection Brussels – Barcelona
  • Stříbrná medaile AWC Viena 2007 Víno oceněno zlatou medailí na FESTWINE 2006

  • Salon vin ČR 2006-2007
  • Champion 2006
  • 2007 Velkopavlovická oblast
  • Champion Grand Prix Austerlitz
  • Champion 2006 Česko - slovenská liga

Výroba slámového vína

K výrobě se používají vyzrálé hrozny (většinou s cukernatostí přes 21° normalizovaného moštoměru) sklizené na přelomu října a listopadu. Hrozny musejí být minimálně po dobu tří měsíců umístěné na slámě, rákosu nebo volně zavěšené. Průběžně je nutné víno kontrolovat a odstraňovat poškozené bobule tak, aby se předešlo hnilobě, která představuje jedno z největších rizik výroby. Během tří měsíců se odpaří podstatná část vody a podíl cukru dosáhne zhruba 20% hmotnosti (bobule v tomto stádiu připomínají rozinky). Výlisnost seschlých hroznů je nízká a obvykle nepřekračuje 20% (zhruba 4x méně než u běžných vín).


Z důvodu vysokého obsahu cukru vyžaduje kvasný proces specifický přístup. K zakvašování je třeba použít specifických kvasinek, mošt se nesíří, kvašení je pomalejší, probíhá za vyšší teploty a častějšího promíchávání. Kvašení je obvykle zastaveno v okamžiku, kdy je dosaženo zhruba 10% alkoholu (tím se zbytkový cukr dostane ke 200 gramům na litr).


Slámové víno se obvykle školí 1-2 roky v dřevěných sudech a nakonec se stáčí do skleněných lahví o objemu 0,2; 0,35 nebo 0,38 litru. Pokud jsou pro výrobu použity odrůdy vhodné k archivaci, vydrží víno i desítky let.

Slámová vína mají vysoký obsah přírodního zbytkového cukru, vysoký extrakt, nižší obsah alkoholu a plnou chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu.

Nejčastějšími odrůdami pro výrobu slámového jsou:

  • Ryzlink rýnský
  • Ryzlink vlašský
  • Veltlínské zelené
  • Tramín červený
  • Rulandské šedé
  • Frankovka
  • Cabernet Sauvignon
  • Neuburské

Prodej vína a dalších alkoholických nápojů je možný pouze osobám,
které nejsou mladší 18ti let,
viz zákon č.379/2005 Sb.
Plnoletost je ověřována.

Obsah balení

  • Skleněná lahev, výška 35 cm, průměr 5 cm
  • Obsah 0,35 ml
  • Baleno v dárkové kartonové krabičce 37 x 7 x 5,5 cm