Bokashi kompostér
Bokashi nádoba se hodí pro zpracování běžných organických zbytků v domácnosti, jako jsou odřezky od ovoce a zeleniny, kávová sedlina nebo čajové lístky. Metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu vzduchu (a také bez zápachu a bez mušek). Bokashi využívá schopnosti speciálních mikroorganismů – především bakterií a kvasinek. Ty jsou obsaženy ve směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Po 2-4 týdnech získáte Bokashi hmotu a čaj, který je výborným přírodním hnojivem. Nádoba byla vyrobená z recyklovaných materiálů, jednotlivé části produktu proto mohou mít drobně odlišné zbarvení.
Specifikační body
- Výška: 35 cm
- Šířka: 24 cm
- Hloubka: 25,7 cm
- Hmotnost: 2,8 kg
- Objem nádoby na odpad: 10,6 l
- Objem nádobky na tekutinu: 0,25 l
- Balení obsahuje: 1 ks Bokashi nádoba + 1 kg Bokashi směs.
Detailní popis
Co je BOKASHI kompostování?
Jedná se o přeměnu organického odpadu principem fermentace, kdy se do organického odpadu přisypává směs speciálních bakterií Bokashi v suché formě. Od klasického kompostování se liší tím, že proces fermentace probíhá bez přístupu vzduchu a pomocí živých organismů, které se aktivují kontaktem s organickým materiálem. Výstupním materiálem není zemina, jak jsme tomu zvyklí u běžného kompostování, ale zfermentovaný základ s rozpoznatelnými částmi organického odpadu určeného k dalšímu použití (např. hnojivo do půdy, urychlovač kompostu pro získání prvotřídního kompostu, pro výrobu vlastního substrátu) a tekutina pro různé možnosti použití v domácnosti (hnojení rostlin a zeminy, na čištění kuchyňských a koupelnových odpadů, k aktivaci septiku).
Proč zpracovávat organický odpad doma?
Zpracováním organického odpadu ušetříte za hnojivo a svým rostlinám dopřejete živiny bez chemie. Tím, že odpad nevyhazujete do odpadkového koše, ale zpracujete ho, vracíte do přírody cenné látky, které by jinak skončily na skládce nebo ve spalovnách. Dalším benefitem je celoroční přísun materiálu pro výrobu vlastního kompostu a fermentované tekutiny pro hnojení pokojových nebo venkovních rostlin.
Co patří do Bokashi nádoby?
- různé druhy ovoce a zeleniny (slupky, dužiny, zrníčka, stopky, listy)
- slupky od banánů, citrusů, dýně i ananasu
- pečivo (nalámané na kousky)
- čajové sáčky, kávovou sedlinu i s papírovými filtry
- listy a stonky pokojových i venkovních rostlin
- zvadlé květy
- vařené jídlo
- syrové a vařené maso
- ryby
- vajíčka
- jogurty
Co nepatří do Bokashi nádoby?
- tekutiny (ocet, olej, džus, mléko, voda atd.)
- kosti
- papír
- popel
- zvířecí výkaly
VIDEONÁVOD, jak kompostovat v kuchyni:
Alternativy
Soubory ke stažení
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!